Friday, 18 September 2015

Taljatele sa gamborima i školjkama


Kada sam u inostranstvu, pokušavam da kupujem što egzotičniju hranu, koje nema kod nas. Samim tim mi se jako posrećilo što sam u zadnje vreme jako puno boravila u Londonu. Zašto? Pa, London je toliko veliki grad da u njemu stvarno možete da nađete svaku vrstu hrane koju zamislite.
Moram reći da sam gledala kako Britanci kuvaju i sve je to ok. Obožavam da gledam kulinarske emisije na TV-u, ali ne da bih kopirala recepte već više radi ideja. Tamo sam dosta puta videla da spremaju jakobove kapice (scallops na engleskom), pa sam odlučila da ih i ja probam. Sada, ove školjkice stvarno jesu skupe ali pošto ih nikada nisam videla u prodaji u Beogradu, odlučila sam da se častim. Ipak sam bila na odmoru. Ali sam ipak upozorila svoju sestru da stvarno počne da troši naš londonski džeparac i na druge stvari da ja ne bih pojela sve pare koje smo ponele!
Dakle, jakobove kapice... Šta raditi sa njima? Kako ih spremiti? Ove koje sam ja kupila su bile dosta male i nije ih bilo puno pa sam odlučila da ih spremim zajedno sa gamborima. Ovo sigurno zvuči vrlo buržujski svima koji ne žive u blizini mora i imaju tu sreću da stalno jedu sveže morske plodove na čemu im ja lično jako zavidim. I koliko god ova moja avantura zvučala skupo, ja gambore stvarno obožavam i jako im teško mogu odoleti. A pošto su u radnjama nekako uvek školjke pored gambora, pretpostavila sam da će mi se i one jednako svideti. I jesu mi se svidele. Jakobove kapice su odlična i zdrava hrana. Ali šta da radim, ipak nisu gambori. Možda bi sada bio pravi trenutak da vam objasnim odakle dolazi moja ljubav prema gamborima. Naime, prvi put sam ih probala u jednom bagdadskom restoranu koji se zvao Babiš i u koji sam često išla kao dete. Sećam ga se vrlo dobro: prelepa zgrada na Hindiji koja je bila na jednom ćošku ako se ne varam. Pod je bio od belog mermera,  a stoljnjaci su bili bordo boje. Sto je bio savršeno postavljen, pred svakom osobom nekoliko čaša, svaka sa svojom namenom (kad malo bolje razmislim možda ne bi bilo loše da u jednom trenutku napišem i ovde nešto o postavljanju stolova) i konobar je uvek bio u blizini ne bi li dopunio čašu vodom posle svakog gutljaja. Zvuči malo čudno, ali na neki način slatko. Jedino je malo tužno što je to ipak bilo devetesetih u Iraku tako da nije baš bilo za očekivati da restoran stalno bude pun. Ali Babiš će za mene uvek predstavljati ono savršeno mesto gde sam prvi put jela gambore. Bili su savršeno pohovani i servirani sa koktel sosom u paprici. Izgledalo je preslatko! Pošto je to bilo pre oko 15 godina, nažalost nisam imala Instagram da zabeliži tako lep tanjir, pa ćete morati da mi verujete na reč.
Otkako sam se tada zaljubila u gambore, počela sam da ih spremam na razne načine. Taljatele sa gamborima i jakobovim kapicama su samo jedan od tih načina. Ovo je tipičan primer brzog i lakog recepta koji je toliko ukusan da ćete se pitati zašto iko ikada provodi sate u kuhinji spremajući hranu (mada čak i ja to nekad radim). Ja sam pojela dva tanjira ovog jela (dobro, tri ali nemojte nikome da kažete). A ako baš mrzite morsku hranu, uvek možete da je zamenite piletinom, mada bih ja preporučila da je probate. J

Taljatele sa gamborima i jakobovim kapicama

150g gambora
150g jakobovih kapica
2 velike pečurke
1 kukuruz
Šaka svežeg spanaća (sitno iseckana)
3 mlada luka (beli deo za prženje, zeleni ostavite po strain za kasnije)
1 šargarepa (iseckana na kockice)
Peršun
Kašika putera
Kurkuma
Med
Slatki čili sos
Riblji sos
Gustin (1 kašičica rastvorena u 50ml vode)
200g taljatela

Pržiti šargarepu i mladi luk na kratko pa dodati pečurke i pržiti dok ne porumene blago sa obe strane pre nego što dodate gambore, jakobove kapice i zrna kukuruza. 
Skuvati taljatele u vodi. Najbolje je kupiti sveže, jer se brže skuvaju a i ukusnije su.
Dodati pola kašičice meda, kašiku čili sosa, ribljeg sosa i pola kašičice kurkume rakovima i školjkama. Sve brzo promešati pa dodati gustin i brzo ga umešati (prvo ga rastvoriti u vodi, kako bi ste sebi olakšali život).
Isključiti vatru. Taljetele bi trebalo da budu spremne sada. Procedite ih i dodajte ih ostalim sastojcima. Lepo sve promešajte kako bi taljatele bile pokrivene sosom pa zatim dodajte svež spanać i zeleni deo mladog luka kako bi ste uživali u hrskavom povrću. Servirajte odmah.
No comments :

Post a Comment