Monday 28 September 2015

Čizkejk sa Nutelom i bademima


Tako je teško odoleti slatkišima…Retko kada mi se ne jedu a pravljenje kolača me savršeno opušta… Nekim tortama je potrebno jako puno vremena i truda i sve je to ok. Komplikovane torte mogu biti vrlo lepe. Međutim, meni se lično dešava da ako dugo pravim tortu, već sam unapred pojela previše svakog sloja samostalno i nikako ne mogu da doživim tortu kao celinu kada je gotova. Možda zvuči čudno ali tako je.
Ali zato kada su u pitanju jednostavne torte, lično sam tek skoro počela da se zanimam za čizkejk, tj. torte sa sirom i shvatila sam da se vrlo jednostavno prave i da mogu biti savršeno kremaste. Današnji recept nije možda najjednostavniji čizkejk zato što ima pravu koru umesto keksa ali se pravi dosta brzo (za oko sat vremena ste završili u kuhinji) a rezultat je jedna vrlo lepa i ozbiljna torta. Naravno i ova torta u nekoliko navrata mora da se hladi kako se ne bi raspala ali recept je vrlo jednostavan i malo toga može pogrešno da se uradi.
Konačno, nekoliko reči o tajnom čokoladnom sastojku, Nuteli. Naravno, možete koristiti i drugi krem i neće torta zbog toga propasti ali nutela filu stvarno daje poseban ukus lešnika. A ako već imate potrebu da nešto promenite ili ako vam bademi nisu pri ruci za koru, slobodno možete koristiti i lešnike. Moja ideja je bila da bude od svega pomalo, ali u redu je naći zamenu, sve zavisi od toga koji ukus vam se više sviđa. 


Čizkejk sa Nutelom i bademima


Teškoća: Srednje
Vreme: 1h

Sastojci
Kora
4 jaja
4 kašike šećera
5 kašike mlevenih badema
3 kašike belog brašna
2 kašike kaka u prahu (ne tople čokolade, po mogućnosti)
½ kašičice praška za pecivo
1 kašika tople vode
Malo mleka

Za fil sa sirom
500g maskarpone sira
180g kisele pavlake
5 kašika šećera
4 kašike krema Nutella

Za ukras
šlag
70g čokolade
1 kašika ulja

Odvojiti žumance od belanca pa umutiti belanca čvrsto dodavajući šećer. Žumance dodati i polako metalnom kašikom spojiti. U posebni sud pomešati brašno, kakao, bademe i prašak za pecivo i sjediniti. Zatim ovu smesu iz četiri dela dodati u belanca polako spajajući metalnom kašikom, bez naglog mešanja. Spojenu smesu premestiti u pleh sa papirom za pečenje i staviti na 200°C u prethodno zagrejanu rernu i peći 15 minuta. Dok je kora još vruća, poprskati je mlekom i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Skinuti papir za pečenje.
Umutiti maskarpone sa šećerom oko minut pa dodati kiselu pavlaku i Nutelu. Nastavite da mutite dok se ne spoji u čvrst krem.
Namazati fil na ohlađenu koru i ostaviti tortu u frižideru oko 20 minuta.

Umutiti šlag pa ga namazati preko fila. Čokoladu istopiti na laganoj vatri sa uljem. Zatim umočiti kašičicu u čokoladu i šarati po šlagu radi dekoracije. Ostaviti tortu da se dobro ohladi u frižideru, najbolje preko noći (što važi za sve torte).




No comments :

Post a Comment