Prvi dan na blogu je super prošao i jako sam se obradovala lepim
reakcijama tako da mi je vrlo drago što nastavljam da pišem. Mnogi su imali
predloge i savete i hvala svima na tome a potrudiću se da poslušam što više
sugestija. Neki su tražili više egzotične kuhinje a neki baš tradicionalne
recepte. Ja ovde upravo želim oba da predstavim jer neobičnu hranu treba
upoznati a tradicionalne recepte svakako čuvati i modernizovati za 21. vek. Međutim,
pošto je većina komentara došla ili privatno ili preko Facebook-a, ohrabrujem
vas i da na samom blogu malo pišete ne bi li „oživeo.“
Pošto je prethodni recept bio malo nekonvencionalniji, sada sam se
odlučila za jedno klasično jelo koje svi dobro znamo. U pitanju su punjene
paprike, recept moje mame koja stvarno lepo kuva, a nisam jedina koja to misli.
Baš sam ih danas napravila i tek sam sada shvatila koliko je jednostavno puniti
paprike. Kada si mali i mame i bake na veliko pune razno povrće to sve izgleda
nekako komplikovano, međutim ispade da je ustvari veoma lako i vrlo zdravo. Naravno,
ovo jeste recept koji jako puno ljudi zna i sigurna sam da ih svačija mama malo
drugačije sprema, ali se nadam da će vam se svideti moja verzija. Ja stvarno
nisam mogla verovati koliko sam malo vremena provela u kuhinji pored šporeta.
Divota! Sav posao obavi rerna, a ja sam posle 20 minuta mogla da se posvetim
drugim obavezama. Da li sam spomenula da obožavam što rerne danas mogu da pište
i kažu vam da je vreme za pripremu jela isteklo?
Ja kada koristim mleveno meso uvek koristim junetinu. Iskreno, volim je
ali postoji još jedan razlog za to. Kada kupujete mleveno meso nikada ne znate
šta vam prodaju. Najbolje je da vidite parče mesa koje vam onda mesar na licu
mesta samelje. Nekako ispadne da je to najlakše uraditi kada tražite mleveno
juneće meso, pa sam se ja na isto i navikla. Ovaj recept takođe spominje jedan
oljušteni paradajz u filu. Savetujem da nikako ne ljuštite koru paradajza već
da ga prepolovite na pola i izrendate a onda će vam kora jednostavno biti
ostatak koji možete baciti.
Na kraju sam želim da napomenem nešto u vezi mera. Ja koristim metrički
sistem pošto sam u Evropi ali veoma često umesto tačnog merenja koristim šolje
i čaše iz svoje kuhinje koje mi budu najbolja merila.
Punjene paprike
Teškoća: Srednje
Vreme: 1h 30min
Sastojci
6 paprika (babura)
500g mlevenog junećeg mesa
2 crna luka
1 šolja za kafu pirinča
1 oljušteni i izrendani
paradajz
1 kašičica tucane paprike
So
Biber
Fil
Pržiti crni luk na malo
ulja oko 3 minuta pa dodati mleveno meso i pržiti zajedno dok meso polako ne
počne da hvata boju. Zatim dodati pirinač i pržiti otprilike još 3 minuta. U
smesu ubaciti paradajz pa začiniti sa paprikom in a kraju dodati so i biber.
Slobodno lepo začinite svoju hranu i uvek je probajte u toku kuvanja da biste
videli da li vam je po meri.
Paprike
Iseći paprike tako da se
pri vrhu napravi otvor dovoljno velik da možete očistiti paprike od koštica ali
ipak ne preseći vrh od tela paprike (ovo služi za izgled ali se tako i
osigurava da meso ne ispadne iz paprike u toku kuvanja).
Očišćene paprike
napuniti filom i poređati ih uspravno nazad u šerpu u kojoj se spremao fil
(zato je važno da je šerpa dovoljno velika). Pošto je šerpa već masna i začinjena, to će dodati
ukusu jela na kraju. Sipati zatim vodu u šerpu tako da pokrije pola paprike;
poklopiti šerpu i kuvati na umerenoj do tihoj vatri oko 20 minuta (bitno je da
blago vri sve vreme ali nikako isuviše jako). Zagrejati sada rernu na 200°C
(390 °F).
Pre nego što jelo prebacite u
rernu, skinuti poklopac i peći 45 minuta.
* Predlog: Kada u
tanjiru sklonite poklopac sa pojedinačne paprike, dodajte kašiku pavlake, kako
bi osvežila jelo.
No comments :
Post a Comment