Tako je teško odoleti
slatkišima…Retko kada mi se ne jedu a pravljenje kolača me savršeno opušta… Nekim tortama je potrebno jako puno
vremena i truda i sve je to ok. Komplikovane torte mogu biti vrlo lepe.
Međutim, meni se lično dešava da ako dugo pravim tortu, već sam unapred pojela
previše svakog sloja samostalno i nikako ne mogu da doživim tortu kao celinu
kada je gotova. Možda
zvuči čudno ali tako je.
Ali zato kada su u
pitanju jednostavne torte, lično sam tek skoro počela da se zanimam za čizkejk,
tj. torte sa sirom i shvatila sam da se vrlo jednostavno prave i da mogu biti
savršeno kremaste. Današnji recept nije možda najjednostavniji čizkejk zato što
ima pravu koru umesto keksa ali se pravi dosta brzo (za oko sat vremena ste
završili u kuhinji) a rezultat je jedna vrlo lepa i ozbiljna torta. Naravno i ova
torta u nekoliko navrata mora da se hladi kako se ne bi raspala ali recept je
vrlo jednostavan i malo toga može pogrešno da se uradi.
Konačno, nekoliko reči o tajnom
čokoladnom sastojku, Nuteli. Naravno, možete koristiti i drugi krem i neće
torta zbog toga propasti ali nutela filu stvarno daje poseban ukus lešnika. A
ako već imate potrebu da nešto promenite ili ako vam bademi nisu pri ruci za
koru, slobodno možete koristiti i lešnike. Moja ideja je bila da bude od svega
pomalo, ali u redu je naći zamenu, sve zavisi od toga koji ukus vam se više
sviđa.
Čizkejk sa Nutelom i bademima
Teškoća: Srednje
Vreme: 1h
Sastojci
Kora
4 jaja
4 kašike šećera
5 kašike mlevenih badema
3 kašike belog brašna
2 kašike kaka u prahu (ne
tople čokolade, po mogućnosti)
½ kašičice praška za
pecivo
1 kašika tople vode
Malo mleka
Za fil sa sirom
500g maskarpone sira
180g kisele pavlake
5 kašika šećera
4 kašike krema Nutella
Za ukras
šlag
70g čokolade
1 kašika ulja
Odvojiti žumance od belanca pa
umutiti belanca čvrsto dodavajući šećer. Žumance dodati i polako metalnom
kašikom spojiti. U posebni sud pomešati brašno, kakao, bademe i prašak za
pecivo i sjediniti. Zatim ovu smesu iz četiri dela dodati u belanca polako
spajajući metalnom kašikom, bez naglog mešanja. Spojenu smesu premestiti u pleh
sa papirom za pečenje i staviti na 200°C u prethodno zagrejanu rernu i peći 15
minuta. Dok je kora još vruća, poprskati je mlekom i ostaviti da se ohladi na
sobnoj temperaturi. Skinuti papir za pečenje.
Umutiti maskarpone sa šećerom oko
minut pa dodati kiselu pavlaku i Nutelu. Nastavite da mutite dok se ne spoji u
čvrst krem.
Namazati fil na ohlađenu koru
i ostaviti tortu u frižideru oko 20 minuta.
Umutiti šlag pa ga namazati
preko fila. Čokoladu istopiti na laganoj vatri sa uljem. Zatim umočiti kašičicu
u čokoladu i šarati po šlagu radi dekoracije. Ostaviti tortu da se dobro ohladi
u frižideru, najbolje preko noći (što važi za sve torte).
No comments :
Post a Comment